Vale-se ja vale-tämä ja mitäs vielä?

kissa.jpg Tämä aika on tuonnut yhtenä putkena esiin hoitoalalta valelääkäriä ja hoitajaa. Ammattikuntaan tuntuu iskeytyvän näitä ”itseväitelleitä” ammatinharjoittajia. Uskoisin, että lisää tulee olematta mitenkään pessimisti.

Missäs muualla voisi pesiä valeammattilainen? Kyselläänkö muualla papereita ja tarkistetaanko, että ihmisen pitäisi olla ammatiltaan se, miksi itseään väittää? Ehkei ole kyse henkeä uhkaavista tilanteista juuri hoitoalan tapaan, mutta mietitäänpäs vaikka hometaloa. Talo homehtuu ja mätänee käsiin, aiheuttaa vakavaa sairastumista ja suurta taloudellista huolta omistajilleen. Luotetaan siihen, että ammattilainen on tehnyt laskelmat ja rakennustyön. Onko tämä ammattilainen, tiedätkös varmasti? Omakohtaisena kokemuksenani ensimmäisen rakennusprojektimme aikaan oli valtava pula kirvesmiehistä ja onnistuimmekin saamaan tontillemme ahkeralta vaikuttaneen mieshenkilön. Jonkin ajan kuluttua selvisi, että kyseessä oli eläkkeelle siirtynyt sotilasmestari, joka niin tykkäsi ”naperrella”. Se siitä ja niistä taidoista.

Mikä on sitä tämän päivän osaamista rakennusalalla? On tietokoneet, pitkät koulutukset, materiaalia saatavissa valinnan vaikeuteen saakka. Rakennukset homehtuvat, rapistuvat ennen aikojaan. Ei siirry isältä pojalle, korjauslainoja lukuunottamatta. Onko pankinjohtaja rahoitusalan ammattilainen myöntäessään nuorille satojentuhansien lainoja ensiasuntoihin? Asuminen omassa asunnossa vaatii rahaa. Jos menettää rahansa ja homeisen asuntonsa, on meillä sairaalanmäellä taas työtä lisää.

Onko huoltomies ammattihenkilö, entäs vanhuksien ruokapalvelusta vastaava emäntä? Onko lapsesti opettaja varmasti opettaja…

 

Kommentti artikkeliin “Vale-se ja vale-tämä ja mitäs vielä?”
 1. inkeri valtonen sanoo:

  Tämä on hyvin moniselitteinen asia miten mitäkin ammattinimikettä saa käyttää. Niin kuin moneen kertaan olen kertonut, että oma ammattini eli kosmetologi on ammattinimike mitä kuka tahansa saa käyttää ja kuka vaan voi laittaa kauneushoitolayrityksen ja alkaa tekemään kasvohoitoja. Se on täysin laillista. Paljon toimii myös iäkkäitä kosmetologeja joilla on vain parin kuukauden kurssi takana, mutta he ovat itseopiskelulla ja hyvällä työmotivaatiolla korjanneet tilanteen.
  Samoin uskon olevan myös rakennusliikkeillä, kuka tahansa saa sanoa olevansa kirvesmies ja laittaa pystyy rakennusfirman. Tuossa sotilasmestarin tapauksessa, niin hän voi olla parempi ammattilainen, kuin joku työhönsä kyllästynyt tyyppi, joka on ammattikoulun käynnyt. Vanhemmissa sukupolvissa on paljon hyviä ammattilaisia jotka eivät ole koskaan käyneet kouluja.
  Hoitoalalla asia on sitten ihan toinen, koska se on säädeltyä ja luvanvaraista ja se on rangaistava rikos jos käyttää hoitoalan ammattinimikettä ilman todistuksia.
  Minä luulen, että kun puhutaan huonosta työlaadusta, niin kyse ei ole mistään valeammattilaisista, vaan ihmisistä joilla on koulutus, mutta ei vastuuntuntoa eikä työmotivaatiota. Nykyään on entistä vakeampaa tarkistaa ihmisten taustoja ja tutkintoja, kun vaikka mitä todistuksia voi tulostaa netistä.
  Inkeri Valtonen

Jätä kommentti