Osta vaari kympillä!

osta vaari kympillä.jpg Vaari istuu hieman kulahtaneella puutuolilla, suoraselkäisenä ikämiehenä, hieman hämilläänkin taitaa olla. Katson vanhan kansan miestä, kolme sotaa takanaan, elämää elettynä ja koettuna. Kympillä lähtee.

Posket hieman lommollaan on, tuskin aliravitsemustilasta kyse kuitenkaan. Hampaaton suu tavoittelee hymyä, missäs proteesit ovat? Kiiruullako tähän on tultu? Katseeni kohdistuu vaarin käsiin. Työtä tehneet kädet, suuret ja vahvat kämmenet ovat laskeutuneet syliin. Muistan mummuni sanat ”hyvänkokoisista työmiehen käsistä”, joilla kuulemma tekee työtä, vaikkei lapiota olisikaan…

Tähän on vaarina olo päättymässä. Viimeinen taival menossa, kuva hänestä kirpputorin seinällä. Muun suvulle kelpaamattoman omaisuuden kanssa kipattu hyvää tekemään muille. Kuka ostaa vaarin, kympillä? Onko ostaja joku adoptoitu, haluten seinälleen ”sukulaisia”, joiden elämäntarinat voi muokata mieleisekseen??Vai olisiko ostaja kehyksiä keräilevä, joka sitten heittää valokuvan nuotioon. Tuskin viimeksi mainittu, sillä kehykset itsessään ovat arvottomat.

Lähden pois mietteissäni. Sinne seinälle jää jonkun suvun kantaisä. Vaari hallitsee nyt Aku Ankka-taulujen ja matkamuistolautasten valtakuntaa jyrkän suoraryhtisenä, kestäen vielä tämänkin – kun muuta ei voi.

 

5 kommenttia artikkeliin “Osta vaari kympillä!”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Virpi
  Katselin luultavasti samaa kuvaa, tai sitten on vain useampikin vaari kyörätty kirpparille.
  Mummoliigani jäsen suri sitä, jos hänen työllä ja vaivalla virkkaamat peitteet, verhot yms päätyvät kirppikselle, kun aika hänestä jättää.
  Sanoin, että panee testamenttiinsa sellaisen klausuulin, jotteivat ne kirpparilla ole vieraiden hypisteltävissä.
  On onneksi suvussaan nuorempi polvi, joka arvostaa mummon käsitöitä ja juuriaan.
  Voi aikoja ja tapoja!
  Riitta

 2. Virpi sanoo:

  Riitta, hei!
  Mummoliigasi suru omaisuuden päätymisestä kirpparikamaksi on hyvinkin aiheellinen suru. Olen seurannut niin työni kuin yksityiselämäni kautta ikäihmisten huushollien päätymisiä yleiseen myyntiin ja jopa roskiksiin kun perikunnat puistelevat päätään moisten ”luomusten” sopimattomuudesta omaan sisustukseen…
  Eipä niihin ehtookotoihinkan paljoa tavaraa sovi, monesta joutuu luopumaan. Mutta ennenkaikkea toivoisin, ettei ainakaan oma kuvani killottaisi minkään kirpparin seinällä… tuskin siitäkään kymppiä kukaan maksaisi. Polttaisivat nuo kuvat edes.. huh.
  Elämä on, vai miten se nyt menikään…
  t. Virpi

 3. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Virpi ja Riitta!
  Yksilön elämästä jää kuoleman jälkeen vähän villoja, kun vuodet kuluvat.
  Niitäkään vähiä, niinkuin Riitta mainitsi, ei pitäisi pistää myyntiin.
  Ihmiselämä on arvokas niin kauan kuin omaiset ovat hengissä. Sitten se on historiaa.
  Ei vaivuta synkkyyteen t. Hessu K.

 4. Anneli Oinonen sanoo:

  Hei Virpi!

  Aiheesi on varsin koskettava ja tosi!
  Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että nykyään ei osata enää kunnioittaa vanhuksia eikä omaa historiaamme. Taloja pannaan maan tasalle, vaikka niistä saisi korjaamalla persoonallisen kodin. Mummot ja vaarit ovat monen mielestä liikenteessä haittatekijöitä. Edes liikennevaloja ei ole säädetty ”mummokävelylle” vaan hyväkuntoisen reippailijan mukaan! Kunnioitusta ikäihmisille, sillä he ovat rakentaneet meidän tämän päivän hyvinvointimme perustan.

  Hurraa mummoille ja vaareille!
  T. Anneli

 5. Virpi sanoo:

  Hei!
  En minäkään ”kaiken” vanhan säilyttämistä kannata, pitää osata luopuakin. Mutta ehkä olen jkl kasvatuksen tuloksena päätynyt pitämään kiinni jostain seikoista… Tämä aika ei kunnioita ikäihmisiämme eikä heidän maailmaansa. Heille ei ehkä ole ollut helppoa saavuttaa niitä tavaroita, joita nyt surutta kipataan roskikseen. Onneksi tämän päivän tuunaukset saavat sentään tavaroita vielä uusiokäyttöön, edes joidenkin osalta.

  Mummo ja vaarit eivät enää tuota mitään, siksi suunnittelukin yhteiskunnassa kohdentuu etupäässä nuorempiin kansalaisiin – valitettavasti.

  t. Virpi

Jätä kommentti