Harmaitten pantterien harmaa hoito

Joosepin mökki.jpg Kohtuullisen matkan päässä täältä Hyvän arjen Hämeenlinnasta sijaitsee suuremman asukaspopulaation paikka. Siellä keskellä kaikkea on myös hoitolaitos, jossa mm. ikäihmisten olisi tarkoitus viettää elonsa viimeinen taival hyvässä ja turvallisessa hoidossa.

Asiaa tarkastellessa ei sen pitäjän ongelmat ikäihmisten hoidossa ole muita kummoisempia. Eläkebuumi hoitajien kohdalla on arkea, sijaiset vaihtuvat tiheään tahtiin tuoden raskaaseen hoitotyöhön oman lisänsä. Iltavuoro päättyy klo 22.00 ja aamu alkaa hoitajalla klo 07.00. Stressaavaa, mutta kukaan ei halua tätä muuttaa – näin on aina toimittu.

Kulttuuritkin törmäilevät työssä. Ulkomailta tulleet tai tuotetut hoitoapulaiset kuin hoitajatkin käyvät törmäyskurssia vakituisen henkilökunnan kanssa, osin kielitaidottomina, osin työhaluttomina pakotettuina ottamaan työtä vastaan.  Uuden paikallisen työntekijän työnilo ja ilo uudesta työpaikasta latistuu ilmastotekijöistä johtuen. Vastuussa olevat eivät pysty tai halua puuttua mihinkään. Levottomat ja ahdistuneet asukkaat tartuttavat levottomuutensa asukastovereihinsa sekä lopuksi henkilökuntaan.

Kotiaan, äitiään, lapsiaan tai kanojaan etsivää ikäihmistä oikaistaan reaaliteettiterapian keinoin. Selvääkin selvempää on, että ahdistus leviää edelleen, eikä halukkuutta tunnu olevan rauhoitteluun. Validaatiota ei varmaankaan ole täällä kokeiltu?

Tässä työpaikassa pitkään työssä ollut hoitaja koki tuskan hetkiä uuden sijaisen tullessa osastolle. Osaamaton on, sen hän pystyi päättelemään oitis. Suurta onnea hän sentään koki, kun osastolta eläkkeelle siirtynyt oli myös tulossa samaan vuoroon. Pitkälle yli seitsenkymppinen sieltä tuli. Tämän iloa työkaverille tuottaneen tulo aiheutti kyllä hämmennystä asukkaiden keskuudessa. Pitääkö vanhojen ihmisten tulla illalla hoitoon?

Tällaista se on harmaitten pantterien arki harmaassa hoidossa. Hoito on harmaata, koska kyse ei ole hoitamisesta vaan säilyttämisestä. Työhönsä kyynisesti suhtautuva hoitaja on koko työyhteisön ilmapiirin myrkyttäjä. Eniten tästä kärsivät ne, joiden osa on kaikkein heikoin, asukkaat.

Jätä kommentti