Syökää kalaa, syökää kalaa!

fishman.gif Entinen mies suositteli syömään silakkaa, kansa kohisi. Nyt pitäisi vetäistä omegat poskeen kalan mukana, vaan mitenkäs on tilanne? Kylmäketju ontuu. Hiljattain päättyneessä Taivaan tulet- sarjassa sai naureskella lääkärin huolta kylmäketjun katkeamisesta kalakaupassa. Nyt on ne naurut naurettu ja elävässä elämässä totinen paikka.

Kala on arka ja hintava tuote säilytellä huolimattomasti. Monasti miettii, onko myyntihyllyn lämpötila liian korkea ja kaupantekijäisinä saakin elämää vilkastuttavia tekijöitä. Entä sitten kotona, onko siellä kylmäsäilytys oikea?

Ei ole siis ihme, että monet hylkivät kalaa ruokanaan. Saattaahan olla kokemus siitä, että on tullut ostettua pilaantunut tuote, josta ei kermallakaan synny syötävää. Tutkimusten mukaan suuri osa myytävästä kalasta on kiikunkaakun elintarvikkeeksi kelpaavaa.

Vuosikymmeniä harrastajakalastajan vieressä saaliin käsittelyä seuranneena tukka nousi pystyyn eilen ehtoolla kuullessani, että kalan kulku järvestä tai merestä kuluttajalle kestää jopa parisen viikkoa! Voi itku. Ei siinä kyllä kala enää kalaa ole… mutta silti: syökää kalaa! Vaaditaan kuitenkin jäitä tiskiin.

 

4 kommenttia artikkeliin “Syökää kalaa, syökää kalaa!”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Virpi!
  Olet oikealla asialla.
  Joskus himokalansyöjä on epäröinyt ison ketjun itsepalvelu-kalatiskillä, kun lämpötila muistuttaa enempi huonosti lämmitettyä saunaa.
  Käykö ja ehtiikö kukaan niitä asteita tarkistaa,
  vai jäävätkö ne asiakkaan itsetarkkailuun.
  Taivaan Tulet on Väänäsen Karin upein juttu.
  Joka jakso on ihan pakko katsoa.
  Pitkästä aikaa laadukasta ja sisältörikasta sarjaa kylmäketjuineen.
  Perjantaiehtoota!
  T. Riitta

 2. Virpi Kukkonen sanoo:

  Tervehdys!
  Väänäsen opeissa oli kylmäketjut kohdillaan. Asiaa puhui pohjoisen mies. joskus sitä oikein toivoo tämän kaltaisia sarjoja ”mitä tänään syötäisiin” heinien asettelun sijaan… ei vaiskaan, kaikkia tarvitaan, kait? Mutta silti olen huolissani kalan käsittelystä kaupoissa. Ei ne pelkät ruodot ole yksistään ongelma.

 3. Teoria Tellu sanoo:

  Syö särkeä se kasvattaa järkeä! Mutta mistä sitä saa? Markettien kalatiskeillä kunnon kala, isolle perheelle maksaa liikaa. Ja tuoreudessa on tosiaan toivomisen varaa. Missä on nykypäivän valvonta? Kriittiset, palautetta antavat asiakkaat?

  Ehkä on parempi, että hämeenlinnalaiset pitäytyvät vaan marinoidussa, tehokasvatetussa, antibioottijäämäisessä possussa. Suopi sitten päättäjien rauhassa kikkailla veroeurojen kanssa. Että tällainen salaliittoteoria tällä kertaa.

 4. Virpi Kukkonen sanoo:

  Ehtoinen terve!
  Se on nyt vaan niin, että kun mikään ei saisi maksaa mitään, niin paikallinen kalastaja hyvin helposti saa kuulla kunniansa mokomasta hinnasta ja kysehän on kalasta jota järvi on täynnänsä… Niinpä niin. Vaan ei ota onkeen joka sällillä.

  Mieluusti ostetaan Viron vesiltä pyydettyä kuhaa, joka on matkannut kohta parisen viikkoa styroxiboxissaan. No, makuasiahan se tietty on, jos vaikka sitten kalapuikkoja, on niinkuin varmempaa.

  Sekin oli muuten hassu juttu, että marinointiliemi vaikutti samalta, oli pakkauksessa kalaa, kanaa tai lihaa. Ei pitäisi miettiä juttua enää tähän aikaan.
  Mutta vaaditaan kuitenkin sitä tuoretta omeganjatketta.
  t. Virpi

Jätä kommentti