Ettei menisi järki…

HS:n toimittaja muutti Sörnäisiin ja päätti kutsua koko talon asukkaat 28 perheestä tupareihinsa. Kutsu taisi mykistää koko asujamiston! Suomalaisellehan koti on aina ollut rauhan tyyssija, jos ovelle kolkuttaa lahkosaarnaajat, kulkukauppiaat, kerjääjät tai muuten ei- toivotut henkilöt, alkaakin tapahtua. Kutsun saanut väki taisi pohtia kutsujan motiiveja…Toimittajan tupareihin tuli yksi asukas, 74- vuotias mieshenkilö, eikä osallistujamäärä ollut kaupunkitutkija Pasi Mäenpään mielestä mitenkään yllättävää.

Tämän suuntainen ilmiö on sosiologien mukaan kuulemma osoitusta vastavuoroisesta välttämiskäyttäytymisestä. Mitä lähempänä olemme fyysisesti sitä etäisempiä henkisesti. Kyse on kuulemma myös oman järjen suojelusta. Jatkuva huomioiminen ja moikkailu naapureille on rasittavaa! Tasainen yrmeys on laatua! Kai tätä kutsua vierastettiin siksikin, ettei joudu kutsumaan vastavierailulle…tai jos se tulee pyytämättä.

Eipä siis ole kummoinenkaan ihme, että joku saa henkensä heitettyään viettää omaa aikaa vuosikausia asunnossaan kenenkään naapurin kaipaamatta. Se hyvä puoli asiassa siis on,mikäli tutkimuksiin nyt on luottamista, että naapurustossa ei ole järkensä menettäneitä.

Jätä kommentti