Saikkua, pliis!

Viimeaikainen kirjoittelu valelääkäreistä ja -hoitajista kirvoitti mieleni miettimään työvuosiani erilaisissa hoitoympäristöissä ja löysin sieltä vielä erään muunkinlaisen valeen. Nimittäin valepotilaan. Törmäsin tällaisiin useastikin, sillä nämä aktivistit pyrkivät lääkäriin juuri viime minuuteilla, oli vapaat loppumassa tai loma hiipumassa. Aikaa tohtoorille piti löytyä ja sassiin, selkä jumitti,maha kuralla, lenssu juuri tulossa ja vaikka mitä vaivaa.

Näitten valepotilaitten vaiva alkoi tuntua kaikki pahimmalta juuri työaamun häämöttäessä ja ”pitämättömiä sairauslomia” oli vielä tähteenä…

Selät olivat yleensä niin pahuksen kovasti juntturissa ilmoittautumisluukulla, mutta saikkulappu taskussa askel nousee rivakasti ja ulkoilu vasikankokoisen koiran seurassa onnistuu oivallisen hyvin. Venyttelyt ja taivuttelut luontuvat nyt huomattavasti letkeämmin, äskeinen lääkäri ei onnistunut sparraamaan samaan suoritukseen. Monasti siellä verhon takana se riistuuntuminen ja pukeutuminen sujuu ongelmitta, mutta tutkimuspöydälle könyäminen vaatisi konetta.

Kuinka usein voi olla maha kuralla ja pois töistä muutaman päivän vuoden aikana? Kaikenmaailman lenssut näyttävät tarttuvan toisiin paremmin kuin toisiin ja useammin. Naisvaltaisissa yhteisöissä kasvojen pesu meikittömäksi saa äkkiä tilanteen näyttämään tosi vakavalta. Voiko tavallinen työntekijä sairastua Kanerva-tautiin?

Muutama tällainen hunsvotti per työryhmä kuppaa työkavereittensa jaksamista äärimmilleen, tosin yllättävää ymmärrystäkin syntyy…kun se raukka on taas kipeenä. Työnantajalle varsinaisia riesoja nämä poloiset.

6 kommenttia artikkeliin “Saikkua, pliis!”
 1. ossi a sanoo:

  Mitä teit asialle Virpi, kun vuosikaudet seurasit tällaista menoa? Olivatko nämä saikun hakijat omasta työyhteisöstäsi vai ulkopuolisia työterveyshuollon asiakkaita. Kävitkö epäkohtaa lävitse kenenkään muun lääkärin kanssa vai jäikö asia kahvihuonekeskusteluksi. Eikö ihmisten terveydentilan tutkiminen ja siihen liittyvien jatkotoimenpiteiden käsittely sekä hoitaminen kuulu juuri terveydenhuollon ammattilaisille? Onko Suomessa lääkäreiden ammattitaito sellaisella tasolla, että osaamisen puutteiden takia sairaslomia kirjoitellaan sairasta näytteleville terveille ihmisille. Oliko kyse julkisen puolen laitoksesta vai yksityisestä lääkäriasemasta?

 2. Virpi Kukkonen sanoo:

  Huomenta!
  Vastaanpa useimpiin kysymyksiisi näin: sekä että…

  Usein vaihtuvat lääkärit eivät tunne potilaita kunnolla – vain tiedot papereissa ja aina löytyy lääkäri jostain, joka voi kirjoitella todistuksia vaikka edellinen sen epäisi…
  Varhaisen puuttumisen mallia voisi soveltaa näihin epäillyttäviin sairausloma- tyyppeihin työpaikoilla, mutta se tehtävä on esimiehillä.

  Virpi

 3. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Virpi!
  Minua on jurppinut taannoisen Kansanterveystyön Kuntayhtymän hoitohenkilökunnan sairauspoissaolot. Takavuosina heillä oli saikkua 22 päivää/vuosi. Se on yhden kuukauden työpäivät. Sijaiset tekivät kolmenneksen suoritteista. Tässä on joku vääristymä: joko sairauspoissaolot katsotaan saavutetuksi eduksi tai työilmapiirissä on rajusti kehittämisen varaa.
  Minä luulen, että sinä tiedät.
  Kaikkea hyvää t. Hessu K.

 4. Virpi Kukkonen sanoo:

  Ehtoinen terve!
  Sellaista se on, Hessu! Työnohjausta voisi käyttää, sillä on merkitystä molempiin tilanteisiin ja voitaisiin puida niitä tilanteita ohjatusti, jotka johtavat siihen saavutettuun etuun – vai mikä se nyt olikaan…

  Mutta työnantajalle edelleen pirullinen yhtälö…

  Ainahan näitä on ollut, jotka luteen lailla kuppaavat toisen selkänahasta hyötynsä…

  t. Virpi koo

 5. Tiedän ja tunnen tapauksia, jotka löytävät lääkärin viikonloppua pidentämään – maasta kuin maasta ja tilanteesta kuin tilanteesta.

  Täytyy silti tunnustaa, että olen itsekin sairastellut viime aikoina aivan luvattoman paljon. Lähinnä viikonloppuisin. Kun melkein joka viikonloppu on isommassa tai pienemmässä kuumeessa, tulee melkein syyllinen olo. Niinkuin olisi keksinyt kaiken. Vaikka kuumemittari huutaa toista ja kroppa korostaa asian laitaa kovilla kivuillaan.

  Jos olen sittenkin vanha enkä mikään valepotilas? Tai mikä pahempaa: jos olenkin ihan oikea potilas?

 6. Virpi Kukkonen sanoo:

  Hei Susanna!
  Joskus sanottiin niin, että on kunnon työntekijä kun sairastuu vapaapäivikseen tai lomilleen. Ehkä se on jonkinlaista jaksamisen siirtämistä? Jaksan vielä pari päivä, sitten kyllä lepään kun vapaata… ei se sen kummempaa taida olla?

  Oikein mukavaa tulevaa naisten päivää kaikille ei-miespuolisille blogia lukeville henkilöille ja niille muille vaan muuten mukavaa alkavaa viikkoa!

  t. Virpi

Jätä kommentti