Pönäkkä, tanakka, hanakka….

Työpaikkojen valintaoppaissa annetaan lupa katsoa ulkonäköä, sama voisi päteä Brysselinharjulle valittuihin. Äänestäjillä voi olla kymmeniä syitä valita oma ehdokkaansa, eihän työnantajatkaan kuulemma enää valitse kahdesta mahdollisesta sitä nuorempaa. Mikä merkitys on ulkoisella habituksella? Kärsiikö katu-uskottavuus pyöreästä linjasta? Viekö korvassa roikkuva pilkki mieheltä työpaikan? Liikalihavuus on kansantaloudellinen ongelma ja usein työn kannalta merkittävä rajoite. Äänestäjällä (työnantajalla) on varmasti oikeus kysyä miten pestin jaksaa hoitaa.

Tämä rekrytointi on sitä suurempaa matematiikkaa… Mikä se oikea ikä sitten onkaan? Peiliin katsoessa huomaa, että biologista ikää kannattaisi ryhtyä vaalimaan jumpan ja vaikkapa tanssivan plastiikkakirurgin avulla. Kronologinen ikämme seuraa meitä kuin p-tauti vasikkaa, siitä emme irti pääse. Se on tähän asti eletty elämämme. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että joku saattaa ”näyttää ikäistään huomattavasti nuoremmalta”. Persoonallisen iän tunnusmerkkinä pidetään sitä vaihetta, jonka saavuttaa työhön ja opintoihinsa liittyvissä haasteissa ja se on kytköksissä elämänvaiheisiin. Sosiaalinen ikämme muodostuu suhteestamme perheeseemme, yhteiskuntaan, työelämään jne. Mummuni sanoi, että ihminen on juuri sen ikäinen kuin tuntee olevansa… ei pidä enää paikkaansa, kyllä se nyt on niin, että muut määrittelevät sitä ikää…(Kyllä sullakin jo ikää on, onhan sulla kaksi yli kymmenvuotiasta lastenlasta!)

Pääsin sitten työmarkkinaikään. Yhteiskuntamme on monimutkaistunut, edelliset iät eivät yksistään riitä. Liikutaan työelämässä, politiikassa ja vaikka missä maailman turuilla. Paikallisuus vaikuttaa, Hämeenlinnalla oli aikoinaan harmaan kaupungin maine. Väestörakenteeseen verrattuna täällä viiskymppinen työnhakija onkin nuori! Ikää voi katsoa – kunhan panee lasit päähän ja katsoo oikein!

Viiden vuoden irtisanomissuoja mietityttää…lomautuksia luvassa heti alkumetreillä, mitä työnantajalta on jatkossa luvassa? Saako keskittyä työhönsä, vai jäädä odottelemaan jotain muuta, kenties siirtoa muihin töihin samassa organisaatiossa. Lintukotoja on enää harvakseltaan, onhan nykyisessä työelämässä liike on tärkeää…

 

Jätä kommentti