Saunan taakse?

Hämeenlinnan valtuusto on ollut aloitteellisella päällä. Puuhastellaan aloitteita lasten kotihoidon tukemiseksi ja kuntalisän myöntämisehtojen yksinkertaistamiseksi. Hyvähän sekin on, mutta silti minun sieluani kirveltää tämä tilanne, jossa ikähmiset ovat tällä hetkellä.

Laitospaikkoja vähennetään ja kotihoitoa heidän osaltaan siirretään yksityiselle. Kullanarvoiset 8 kahdeksan taksimatkaa pitäisi siirtää kimppakuljetuksiin ja yksityisiltä tulisi ostaa harvakseltaan apua tarvitsevien apunsa.

Haluaisinpa tietää, kuinka moni valtuutettu jättäisi kotiin kolmivuotiaansa toimimaan itsenäisesti ja vastaamaan selviytymisestään päivän mittaan. Tämä on se tilanne, jossa vanhusten omaishoitajana toimivat ihmiset tänä päivänä ovat. Muistisairas ihminen toimii usein kolmivuotiaaseen verrattavalla kapasiteetilla, silti hänen tulee selviytyä pitkiäkin aikoja päivästä omin nokkineen, huolehtia syömisistään, lääkkeistään ja pesuistaan. Alati vaihtuvat vieraat hoitajat hämmentävät muutenkin sekavassa maailmassa seikkailevaa ikäihmistä. Omaisena ei aina pysty sataprosenttisesti olemaan hoidossa läsnä, koska omat työt ja perhe-elämäkin tulisi elää jossain välissä. Eikä se omainen välttämättä asu samalla paikkakunnallakaan, rahastakin saattaa olla pulaa.Jätäpä se kolmen vanha lapsi kotiin yksin, poliisit ovat perässäsi! Hälytyskeskus vastailee iltakaudet ahdistuneitten ikäihmisten hätään – tuskastumiseen asti kuulemma.

Niin, että jos sitä tukea saisi jo yhdenkin dementoituneen, muuten muistisairaan tai psyykkisesti sairaan omaisensa hoitoon. Ja jos löytyisi joku nörtti maailmasta, jolle yksinkertaisten hakemuspapereiden suunnittelu olisi hengen asia… sellainen, että muori sen vielä itsekin keskivaikean dementiansa kynnyksellä ymmärtäisi. Ihan maapostissa lähetettävä versio, koska sähköpostin voi näiden kohdalla unohtaa.(kuten niin monen muunkin asian)

Joku sanoi joskus, että tilanne paranee silloin kun näitten päättäjien omat omaiset joutuvat hoidon pariin. Sitä ihmettä lähden sitten katsomaan, tällä hetkellä olen skeptinen asian suhteen. En nimittäin ole tällaiseen ihmeeseen vielä törmännyt.

Vanhuspsykiatriaan ei ole apua järjestetty, ei ole ”leijonat” juhlineet heidän hoidettaviensa puolesta, eikä arpajaisten voittoja näy lehtien palstoilla sinne ooitetun. Silti ne ikäihmisetkin siellä hoidossa ollessaan ilahtuisivat virkistyksestä ja jostain ylimääräisestä hyvästä. Seisoisipa joku barrikaadeilla ja puhuisi tämän erikoissairaanhoidon osaamisen puolesta. Vaan ei taida olla mediaseksikästä? Ja anna meille tarvittava määrä laitospaikkoja, aamen.

Lapsissa on tulevaisuus, aikuiset työikäiset tarvitsevat terapiaa – saunan taakseko ikäihmiset? 

3 kommenttia artikkeliin “Saunan taakse?”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Virpi!

  Noinhan se menisi, jos saunan takaiset olisivat lailla sallittu.
  Vanhuushan on diaknotisoitu sairaudeksi.
  Hirvittävät määrät tabuja naamariin niin pysyypä tönkkönä vaipoissaan.
  Kotona harhailevat ovat poissa silmistä, poissa mielestä.
  Onhan se nähty sotaveteraanienkin kohdalla, miten valtio hoiti vastuun maan puolustamisen palkkioksi.
  Antoi ajan hoitaa..
  Politiikon tärkein tehtävä on lasten, vammaisten ja näiden maan hiljaisten puolesta tappeleminen, teoista puhumattakaan.
  Se vain jää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta valinnan jälkeen täyttymättömiin vaalipuhelupauksiin.
  Kunnioitan niitä valtuutettuja, jotka tähän vähemmän mediaseksikkään kaistan hoitaa yhtä huolella kuin muutkin osiot.
  Oikein kaunista viikonloppua Sinulle!
  T. Riitta

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Hei Virpi!
  Minä siunailen samaa asiaa. Hämeenlinnassa on n. 5000 yli 75-vuotiasta ja luultavaa on, että heistä noin prosentti dementoituu vuosittain. Se tarkoittaa pienen maalaispitäjän vanhainkodin verran uusia asukkeja. Sitten toisekseen, Vanajaveden sairaalassa makaa pari osastollista, n. 80 henkeä, potilaita, joiden paikka olisi vanhainkodissa. Hintaero hoidoissa on 50 e/nuppi eli 4000 e/vrk. En tiedä, miksi tilaajat tilaavat kalliimpaa hoitoa?
  Voi hyvin t. Hessu K.

 3. Lyyti sanoo:

  Heippa vaan kaikille!
  Jos ihminen ennen sairastumistaan on saanut hankittua itselleen hieman maallista mammonaa, on sairastumisen jälkeen aluksi tarjolla vaikka mitä hienoja palveluja. Kaikkea löytyy ja lisää vielä voidaan viilata yksilöllisiä palveluja muutamalla eurolla. Just tasan niinkauan kuin rahaa riittää. Mutta jos olet tavis vailla omaisuutta ja silmäätekeviä sukulaisia, niin kusessa olet. Mielestäni jokainen päättäjä, niin kuntatasolla kuin korkeemallakin tasolla pitäis istuttaa pyörätuoliin tai laittaa sänkypotilaaksi viikon ajan vaippojen kera ja katsottaisiin mitä mieltä ne on sen jälkeen asioista. VOI ELÄMÄN KEVÄT SENTÄÄN. Varmaan suurin osa dementoituneista tai sellain sairastuneista jotka eivät kykene elämään yksin, ovat omalta osaltaan olleet rakentamassa tätä meidän Suomea tai nykyistä Hämeenlinnaa ja tässäkö on heille palkka tehdyistä uhrauksista. Pää täyteen pillereitä jotta olisivat hiljaa. ”Kuskoon ja paskokoon vaippoihinsa, eihän ne enään mitään tajuu muutenkaa….” Näinkö meidän ISÄT ja ÄIDIT ajattelevat. Enpä todellakaan halua kannattaa sellaisia tyyppejä jotka näin tuntevat. Joo joo, tiedetään. Ei oo rahaa. Katsokaapa nyt tarkasti MEIDÄN Hämeenlinnaa. Miettikää tarkaan ennenkuin vastaatte. Onko rahaa laitettu johonkin vähemmän tärkeeseen tai sellaiseen jonka olisi voinut tehdä toisin. MIHIN ON HÄVINNYT IHMISARVO!!!! Eräs henkilö kerran sanoi minulle pieni hetki sairaan ihmisen rinnalla ei maksa mitään, mutta antaa sairaalle paljon. Hän tuntee itsensä ihmiseksi. Muistakaamme siis läheisiä tai tuttaviamme jotka ovat yksin ja sairaita.
  Voimia kaikille samoin tunteville.
  -Lyyti-

Jätä kommentti